Kategori: Barn

Nominert til barnas bokpris

Barn er de aller viktigste leserne. Bøker lærer oss så mye om verden omkring oss, og åpner for nye ideer og perspektiver. Derfor blir vi alltid så glade når barn er med på å lese og stemme fram bøker de selv liker. I år har Aschehoug to nominerte til Barnas bokpris i Bergen.

Bergen Offentlige Bibliotek er arrangør av Barnas bokpris, og barn i 5.–7. trinn leser bøkene som blir nominert av biblioteket.

Innkjøpte klassesett sirkulerer mellom de påmeldte skolene, og barna får oppleve bøkene gjennom egen lesing og lytting, og bibliotekarenes egne bokprater.

Til sammen 600 barn stemmer fram den boka de likte best.

Prisutdelingen foregår i biblioteket onsdag 15. januar 2020, så det er ennå god tid til å lese bøkene. Juryen, forfatterne og bøkene feires med Barnas bokprisfest, der de tre forfatterne som har fått flest stemmer fra barna er invitert.

Vinneren holdes hemmelig helt fram til barna åpner konvolutten på prisutdelingen. Premien er et unikt trofé som er designet ut fra innspill fra barna selv.

Barnas bokpris ble delt ut første gang i 2015, og gikk da til A. Audhild Solbergs Kampen mot Superbitchene. Siden har Bobbie Peers (Luridiumstyven), Bjørn Ingvaldsen (Far din) og Ingunn Aamodt (Dukkens rette eier) blitt kåret til vinnere av Barnas bokpris.

De nominerte

Aschehoug er så heldige at vi har to nominerte til Barnas bokpris: Line Baugstø for Vi skulle vært løver og Endre Lund Eriksen med Verdens beste pappa.

Resten av de nominerte er:

  • Kaia Dahle Nyhus: Verden sa ja!
  • Malin Falch : Nordlys 1 Reisen til Jotundalen
  • Arne Svingen: En himmel full av skyer

Vi skulle vært løver

En ny jente i klassen! Malin er spent. Kanskje er det en ny bestevenninne? Kanskje er hun en superjente som kan hamle opp med Sarah og de andre som bestemmer i klassen? Men da den nye jenta begynner, er hun svært sjenert. Malin forsøker å bli kjent med henne, men Leona er ikke enkel å komme inn på. Det viser seg at hun skjuler en hemmelighet, en hemmelighet som blir brutalt avslørt i gymgarderoben. Leona er født i feil kropp! Da får Malin får en ny utfordring: Er hun modig nok til å forsvare den som er utstøtt av alle de andre?

Verdens beste pappa

Når man begynner på en ny skole og ikke kjenner noen, er det enkelte ting man ikke bør gjøre. Det vet Mads mye om.

Derfor begynner han å skrive brev til den amerikanske presidentens sønn, som snart skal flytte til Det hvite hus. Så slipper han å gjøre de samme feilene som Mads.

Heldigvis har Mads verdens beste pappa, som har lært han tøffing-loven: Ta igjen med dobbel dose og ikke ta dritt fra noen.

Hvis Mads følger den, vil nok alt gå bra.

Så lenge ingen finner brevene.

Bli med Norges viktigste bamse på jobb!

Brannbamsen Bjørnis har kanskje verdens viktigste jobb – han skal trøste og glede barn som har vært utsatt for ulykker og traumer. Og så har han mange gode råd om brannvern til alle. Nå er han ute med tre bøker – sjarmerende, morsomme og ikke minst veldig viktige bøker.

Brannbamsen Bjørnis er en bamse som er utviklet for å møte barns behov for omsorg og trygghet ved ulykker og traumer, og har gode råd om brannvern til alle. Bøkene om Bjørnis passer ekstra godt for barn for tre år og oppover. Men yngre Bjørnis-fan kan selvfølgelig også lese dem.

Her finner du alle tre bøkene 
Møt Bjørnis på nett 

Besøk på brannstasjonen

På brannstasjonen er det både brannbiler og masse utstyr. Det er også noen kriker og kroker som det går an å gjemme seg i. Valpen Salto har rømt. Kan han ha klart å snike seg inn på brannstasjonen? Bjørnis hjelper til med å lete – under bilene, blant klærne og bak alt utstyret. Så tråkker Bjørnis i en liten dam. Hvem er det som har tisset på gulvet?


På jobb med Bjørnis

Brannbamsen Bjørnis jobber på brannstasjonen. I denne boka får vi bli med Bjørnis på jobb, og følger ham gjennom en hel arbeidsdag. Vi får se på brannbilene og brannstasjonen og lærer blant annet hvordan man sjekker røykvarsleren, tester brannslukningsapparatet og rydder i brannbilen.

Brann i blokk B

Brannalarmen går, og Bjørnis og resten av brannlaget må være raske. Hvert minutt teller når det brenner! Når meldingen om at det brenner i Nygata kommer, gjør alle på brannstasjonen akkurat det skal. Det har de øvd mye på. Bjørnis har en av de aller viktigste oppgavene: han skal ta vare på barna. Denne gangen er det Maline og katten hennes som trenger en brannbamse.

Bli med på kjempefesten!

Finn og Maja inviterer alle de kjenner til en kjempefest. Tilfeldigvis blåser en av invitasjonene inn i skogen, der den blir funnet av kjempen Kim. Og kjempene i skogen har ventet mange år på å få gå på fest hos menneskene. Iben Akerlie er tilbake med fortellingen om en fest som blir helt annerledes og mye bedre enn planlagt.

DET FINNES MANGE ANLEDNINGER til å holde fest. Selv om anledningen til festen i denne historien er like vanlig som andre anledninger til andre fester, ble denne festen likevel uvanlig. Med det sagt, er denne historien kanskje også litt underlig, som vil si at hvis du er av typen som ikke tror på annet enn det du ser rett fremfor deg, så anbefaler jeg på det sterkeste at du fortsetter å lese. (Og hvis du er av typen som vet at det finnes både spøkelser og troll og julenisser og UFO-er, er det også bare å fortsette å lese fordi du sikkert synes det er en god historie du kanskje kjenner deg igjen i.) Kort oppsummert, så er dette en bok for deg som tror på deg selv og som tror på at andre ikke lyver når de sier at det finnes kjemper.

Iben Akerlie

Kjempefesten er en fest av en bok og fantastisk morsom for både små og store lesestjerner. Boka er nydelig illustrert av Inga H. Sætre.

Uansett hvor du lander, lov meg at du har øynene vidåpne for alt det merkverdige denne verden eller en annen har å by på. Lov meg at du ser deg rundt, og at du ser dem du møter på din vei. Lov meg at du er deg selv, og lar andre være rosastripete larver med kjempeører eller gudinner av opp-ned-land eller syvbente fotballspillere eller hva de enn sier at de er.

Kjøp boka her 

50 år siden førstemann tissa på månen

I sommer er det 50 år siden månelandinga som gjorde Neil Armstrong verdensberømt som første menneske som gikk på månen. Ikke like kjent er det hvem som var første mann som tissa på månen.

Av: Endre Lund Eriksen

Egentlig var det Buzz Aldrin som skulle være førstemann til å gå på månen. På tidligere romferder holdt kapteinen seg ombord i romskipet, mens den som var nummer to i rank foretok eventuelle romvandringer. Neil Armstrong var kaptein på Apollo 11. Hvis vanlige prosedyrer skulle følges, skulle han ha passet månelandingsmodulen mens Buzz gikk ut først. Men siden Neil Armstrongs plass i landingsmodulen var nærmere døra, bestemte sjefene i romfartsorganisasjonen NASA at Neil skulle gå ut først. Mange mener at det også handlet om at Neil var en knakende kjekk fyr som alle likte, og at han kom til å takle æren over å være førstemann bedre enn visse andre.

Dette likte ikke Buzz Aldrins far, Edwin Eugene Aldrin, som skal ha blitt så sint at han ringte til sønnens sjefer i NASA og kjeftet dem opp. Etter månelandinga, da frimerket med bilde av Neil Armstrong på månen ble lansert, møtte faren opp med plakat som minnet om at det hadde vært TO menn som var først på månen.

Illustrasjon: Torill Kove, fra boka «Førstemann som pissa på månen».

Førstemann som pissa

For ti år siden skrev jeg boka «Førstemann som pissa på månen», som Torill Kove illustrerte med herlige tegninger i sin helt særegne, velkjente stil. Dette er en barnebok basert på den sanne historien om månelandinga, og noen løse rykter. I det fortellinga starter er Buzz sur, siden det IKKE er han som skal være førstemann ut. Ombord er også Michael (som i virkeligheten har etternavnet Collins). Han skal være ombord i selve romskipet mens Neil og Buzz flyr landingsmodulen ned til månen. Buzz har bestemt seg for å sabotere hele turen med å være sur. Reisen mot månen blir ikke helt ulik en bilferie, der de tre guttene kommer i stadig krangler, gjør rampestreker mot hverandre og begynner å slåss.

Akkurat disse hendelsene er basert på fri fantasi (og bilferiene jeg opplevde med mine to søstre i baksetet i familiens Lada). Men alle de ytre hendelsene fra selve romferden er basert på virkelige hendelser. For eksempel: Da Neil og Buzz nærmet seg måneoverflaten i landingsmodulen, begynte en alarm å ule. Neil og Buzz ante ikke hva feilmeldingen som blinket betydde. Over radioen kunne CapCom i Houston fortelle at det dreide seg om en programfeil i datamaskinen ombord, men at de bare skulle fortsette. Problemet var at Neil som styrte månelanderen slet med å finne et sted å lande. Det var kratere over alt. Plutselig begynte drivstoff-tanken å blinke rødt – om de ikke raskt fant et sted å lande, risikerte de å ha for lite drivstoff til å komme seg tilbake til romskipet. Buzz fikk oppgaven med å telle ned til tanken ble tom. Da det bare var sekunder igjen til de måtte snu, fant endelig Neil en åpen slette, og landet månelanderen trygt.

Egentlig skulle de to astronautene ta seg en lur før månevandringen, men etter et måltid og en kort hvil, ba de pent Houston om å framskynde den historiske begivenheten. Natt til 21.juli 1969 kløyv Neil ut og klatret nedover stigen og ble første mann til å sette sine føtter på månens overflate. Litt senere var det Buzz sin tur. Da han var midtveis i stigen, kjente han det. Han måtte tisse. Under romdrakten hadde han en tissepose som var laget til formålet, så det var bare å slippe seg løs. – Det er en første gang for alt, sa Buzz i tv-dokumentaren In the shadow of the moon som jeg så som en del av researchen til boka. – Og jeg ble første mann som tissa på månen.

Illustrasjon: Torill Kove, fra boka «Førstemann som pissa på månen».

Virkelighetens Buzz

For meg har alltid Buzz Aldrin vært en mye mer spennende og sammensatt person enn Neil Armstrong. Mens Armstrong fortsatt anses som en snill og grei kar som ingen har noe stygt å si om, hadde Aldrin en mye hardere «landing» etter månelandinga. I en alder av 39 år hadde Aldrin oppnådd det største en astronaut kunne drømme om: Han hadde vært på månen. Hva hadde han nå å se fram til?

I biografien Return to Earth (1973) forteller han om alkoholmisbruk og depresjon, som han slet med i mange år, og som ødela hans første ekteskap. Selv om disse problemene for lengst er tilbakelagt, har Aldrin fra tid til annen kommet i medias søkelys for ukonvensjonelle utsagn eller handlinger. Som da han ble lurt med på det som angivelig skulle være et barne-tv-program, men viste seg å være en felle der en månelandingsfornekter ville presse han til å sverge på Bibelen at månelandinga virkelig hadde skjedd. Konfrontasjonen endte med at Aldrin bokstavelig talt slo fra seg. Aldrin fikk også oppmerksomhet da han under et besøk i Det hvite hus hevet tydelig på øyenbrynene da Donald Trump rotet med manus og sa en feil.

Da jeg (nesten) møtte Buzz

I 2017 sto Buzz Aldrin på plakaten til vitenskapskonferansen Starmus, som ble arrangert i Trondheim det året. Prisen for å delta var astronomisk, men heldigvis inviterte Trondheim folkebibliotek meg til å framføre «Førstemann som pissa på månen» som en del av deres program i forbindelse med Starmus. Jeg ble i fyr og flamme! Endelig skulle jeg få møte Buzz Aldrin. Kanskje ville jeg til og med få sjansen til å gi han et eksemplar av boka?

Egentlig skulle jeg på samme tidspunkt på Sting-konsert i Bodø, men de billettene måtte jeg motvillig gi fra meg. Skuffelsen var derfor stor da Starmus kort tid før konferansen annonserte at den da 87 år gamle Buzz Aldrin dessverre måtte avlyse reisen til Norge av helsemessige årsaker. Buzz deltok via Skype fra sitt hjem i Florida, men alle som har forsøkt å gjennomføre en Skype-samtale med noen i en annen tidssone, vet at det ikke er helt det samme som å møte noen på ordentlig.

Det som var viktigst for den gamle romfartshelten å få fram, sto skrevet på t-skjorta han hadde på seg, som han flere ganger reiste seg for å vise fram: «Get your ass to Mars.» Flere romfartsland har utpekt Mars som det neste store romfartsmålet, og mye tyder på at nye romferder til månen blir første etappe til vår naboplanet. Buzz kunne nok gjerne tenkt seg å bli med. I en alder av 86 år ble han den eldste person som har besøkt Sørpolen, men derfra måtte han evakueres på grunn av sykdom. Det er derfor tvilsomt at det blir Aldrin som får æren av å bli førstemann til å tisse på Mars.

Førstemann som pissa på månen

Romskipet Apollo 11 har kurs for månen. Om bord er tre karer som ikke tåler trynet på hverandre: Buzz, Michael og Neil.

Buzz er dritsur. Egentlig var det han som skulle være førstemann ut. Men Houston har bestemt at det heller skal være Neil. Michael er mistenkelig glad. Enda han bare skal sitte i den delen av romskipet som skal gå rundt og rundt månen. Pønsker han på noe? Og Neil som liksom er så grei, er bare opptatt med sjekklista. Mye kan gå galt.

21. juli 1969 gikk Neil på månen som det første menneske i verden. Litt senere tusla Buzz ut fra romskipet.

Det er 50 år siden den første månelandingen, og Endre Lund Eriksen forteller med glimt i øyet den sanne historien om hva som virkelig skjedde. Boken er illustrert av Torill Kove, Oscar-hedret (for kortfilmen «Den danske dikteren») norsk-kanadisk animasjonsfilmskaper, illustratør og barnebokforfatter.

Kjøp boka her! Tilbud: 149,-

Sommerbøker for barn

I dag en leser, i morgen en leder. Det er mange gode grunner til å lese, og de fleste barn har mye tid til å lese om sommeren. Her er noen ypperlige sommerbøker for barn, fordelt etter lesenivå. God lesesommer!

Småbarn:

Det runde problemet av Vegard Markhus

Robert klarer ikkje å smile. Alt er berre rot. Og då han snubler i ei rund greie som ligg på golvet, skjønner Robert at han har eit problem.

Hodeløs humor for de minste!

B for bursdag av Nina E. Grøntvedt. Illustrert av Bård Sletvold Torkildsen

I dag har Adil bursdag. Det vil Bea feire! Men Adil blir ikke så glad som Bea hadde tenkt. Liker han ikke bursdag? Eller vil han bare feire på en litt annen måte enn det Bea har sett for seg?
I den andre boken om Bea og Adil og livet i barnehagen må Bea finne på noe veldig lurt for at Adil skal få feire bursdag akkurat sånn han ønsker seg.

Les også: B for bildebokserie

Rot og Bjørne tegner av Hege Østmo-Sæter Olsnes

Rot og Bjørne er bestevenner. En dag vil Rot tegne veldig mange tegninger. Bjørne vil også tegne, men Rot har brukt opp alle arkene. Hva skjer når Bjørne tegner på et av Rot sine ark?
I bøkene om Rot og Bjørne møter du to venner med helt forskjellig personlighet. Mens Rot er utålmodig, ivrig og full av ideer, er Bjørne ettertenksom, nøye og opptatt av å følge reglene. Da er det ikke alltid så lett å være enige.

Bøkene om Rot og Bjørne har en tydelig konflikt og lett gjenkjennelige karakterer. Derfor passer de ekstra godt for de aller yngste leserne. Bøkene behandler allmennmenneskelige temaer, og kan derfor også leses av eldre barn og av voksne. «Rot og Bjørne tegner» er første bok i serien. Den neste boka heter «Rot og Bjørne leker gjemsel» og kommer høsten 2019.

Les også: Møt Rot og Bjørne – verdens herligste venner

Natta! sier Nora av Irene Marienborg

Det er kveld, og Nora er trøtt. Hun gleder seg til å legge seg i den nye senga, men så blir det ikke helt som hun hadde tenkt. Hun vil heller sove et annet sted. Kanskje Nora kan sove sammen med flaggermusene i natt? Eller i gullfiskbollen? Eller hva om hun legger seg i mammas garnkurv?

Nora legger seg mange ganger denne kvelden. Mon tro hvor hun er når hun endelig sovner …

Lisa og kaktusaurus Rex av Trine Mangersnes

Det har kommet to bøker i den morsomme serien om sjarmerende Lisa og hennes høyst levende venn kaktusaurus Rex.

Lisa og Kaktusaurus Rex feirer bursdag midt på natten:

I dag har Lisa bursdag, men pappa ligger fortsatt og sover. Det skulle han aldri ha gjort! For Lisa lister seg inn i stua, og der har Kaktusaurus Rex gjort alt klart til feiring midt på natten. Men de må jo ha pynt! Og kaker! Og godteri! Og gaver! Men hvor er gavene? Og hvem skal åpne dem? Og hva gjør en levende piñata i stua midt på natten? Når Lisa og Kaktusaurus Rex feirer bursdag, kan alt skje!

Lisa og Kaktusaurus Rex skal i hvert fall ikke klippe seg:

Lisa og Kaktusaurus Rex er hos frisøren. De har ingen planer om å vaske håret, og har i hvert fall ikke tenkt til å klippe seg. Så da frisøren angriper med lusekur, saks og parmanent, blir det fullt kaos i frisørsalongen. For ligner ikke frisøren veldig på en heks? Og trenger ikke pappa også en ny sveis?

6 år til 9 år:

Dyrehagedetektivene av Mona Grivi Norman. Illustrert av Isabell Martinsen

Det har kommet to bøker i serien om Dyrehagedetektivene, og de har raskt blitt favoritter hos barna. Den første boka lå flere uka på bestselgerlistene da den kom.

Dyrehagedetektivene 1: Den hvite løven

Når den hvite løveungen Elsa forsvinner fra Lindegård dyrehage, og politiet ikke tar saken på alvor, må Hanna og Theo løse mysteriet selv. For hvem har tatt Elsa? Og hvor lenge kan hun overleve uten å bli matet?

→ Les også: Dyrehagedetektivene: Ny detektivserie for barn

Dyrehagedetektivene 2: Panda på rømmen

I Lindegård dyrehage skal det være en stor utstilling med bjørner, dyrepassere og utstillinger fra fire verdensdeler. Da en pandabjørn klarer å rømme fra den kinesiske utstillingen, peker sporene i en retning Hanna og Theo helst ikke vil følge.

Bakerst i boken er det egne faktasider om bjørner fra de fire verdensdelene.

Ninjakid av Anh Do

Nelson er en nerd, og han vet det godt selv. Men da han våkner opp på tiårsdagen sin, har han fått noen utrolige krefter.

Han er en ninja! Og ikke bare det, han er den siste ninjaen i hele verden.

Med hjelp fra bestemorens rare oppfinnelser og merkelige fetter Kenny må Nelson lære å mestre livet som ninja og redde verden.

Kyss meg da, sa Ella av Unni Lindell

Ella elsket først Bo og kysset ham i bøttekottet på skolen. Men så begynte Ismael i klassen, og han skrev brev med «elsker deg av hele mitt jærte». Så kom Livia tilbake fra Amerika og var verdens søteste med langt lyst hår og blå øyne. Hvordan i all verden skulle Ella klare å overgå henne?

Bøkene om Ella passer for barn mellom 6 og 10 år. De handler om forelskelse og kjærlighet og er både morsomme og lettleste.

Verdens verste barn 2

Hva har en monstersulten baby, en kattemishandler og en jente som elsker mark til felles? De er verdens verste barn, selvfølgelig.

Du trodde kanskje du kjente til verdens verste barn? Vel, da har du ikke hørt om Grusomme Griselda som legger larver i rektors underbukser, eller Trine som er så ufyselig at hun blir forvandlet til et troll. David Walliams har skrevet en hysterisk oppfølger til Verdens verste barn. I Verdens verste barn 2 møter du ti nye, avskyelige og demoniske barn som er så fæle at lillebroren din virker som en engel i forhold.

9 år til 12 år:

Wells & Wong-mysteriene

Arsenikken er servert: Daisy Wells og Hazel Wong er hjemme hos Daisy på Fallingford i ferien. Den glamorøse moren til Daisy arrangerer et teselskap på bursdagen hennes, og hele familien er invitert, fra den eksentriske tante Saskia til den kjekke onkel Felix.

Så blir en av gjestene på mystisk vis dødelig syk. Alt tyder på gift.

Med ett kjennes Fallingford som et farlig sted å være. Jentene må avsløre sannheten, selv om morderen kan være noen som står dem nær.

Et høyst upassende mord: Da Hazel finner frøken Bell død i gymsalen, tror hun først at det har skjedd en skrekkelig ulykke. Men da hun kommer tilbake med hjelp, har noen fjernet liket!

Sammen med venninnen Daisy i Detektivbyrået Wells og Wong, må Hazel finne morderen og samtidig bevise at det faktisk er et mord.

Men rekker de det før flere dør?

Blyanthjerte av Elin Hansson

Den første store forelskelsen treffer Liv som en blyant i hjertet.

Liv er 12 år, men skulle ønske hun var en gammel dame. Ungdomsskolen frister ikke, aller helst vil hun sitte inne med farmor og spille kort eller tegne. Men farmor er her ikke lenger, og inn i Livs sommerferie suser Frans med skateboardet sitt og verdens grønneste øyne. Liv innser at hun må prøve å være litt mer på sin egen alder og bestemmer seg for å lære å skate.

Fake av Mina Lystad

Marie skjønner at det er det saftigste sladderet som funker i skoleavisen, og pynter på sannheten i intervjuet med skolens kjekkeste gutt, Tarjei. Også i skolegården blir fake news big news, og Marie må stå for valgene hun har gjort, samtidig som hun må tørre å tro på seg selv.

Apokalypsegeneratoren av Bobbie Peers

William og Iscia sendes til Sahara for å hjelpe Avdeling for Umulig Arkeologi med en utgraving. En mystisk kule har landet midt i ørkenen, og bare William kan løse koden som åpner den. Men hva skjer hvis han klarer det? Kan kula utløse en katastrofe?
Gamle familiehemmeligheter og koder fra verdensrommet setter William på sporet av en dommedagsmaskin av apokalyptiske dimensjoner.

Les deg opp på bøkene av Bobbie Peers

Til høsten kommer femte bok i serien om William Wenton. Igjen tar Bobbie Peers oss inn i en verden av kodeknekking, roboter og mysterier. 

I 2015 fant den første boka om William Wenton veien til bokhandlere over hele landet. Blå bøker ble lagt i stabler, og unge hender plukket dem opp, snudde om – og leste baksideteksten. Her ble de umiddelbart transportert til en helt annen verden.

Flere og flere plukket opp boka, begynte å lese, og ble fullstendig oppslukt. Luridiumstyven ble en suksess, og barn kunne knapt vente på neste bok av Bobbie Peers. Boka fikk den høythengende ARKs barnebokpris, og strålende kritikker. Men det aller viktigste: barna, leserne, elsket William Wenton!

Siden 2015 har det kommet fire bøker i serien, og høsten 2019 kommer femte bok: Kaosparalysatoren.

Verdens beste kodeknekker

Første gang vi møter vår helt, William Wenton, er han 12 år – og tror han er en helt vanlig gutt. Men det er noe rart med William, for han er nemlig utrolig god til å knekke koder. Uten at han vet det er han verdens beste kodeknekker.

I Luridiumstyven har ikke William noe formening om hvem han egentlig er. Han har alltid lurt på hvorfor familien har dekknavn, og hvor evnen til kodeknekking kommer fra, men aldri fått svar.

Først når han løser Umuligheten, verdens vanskeligste kode, og blir sendt til Senter for Posthuman Forskning, begynner han å ane konturene av hvem han er – og livet snus på hodet.

Sakte, men sikkert avdekker William familiehemmelighetene, og gjennom bokserien følger vi han på de mange farefulle eventyrene han legger ut på – for å forstå luridiumets hemmeligheter.

Bobbie Peers er en forfatter som liker underfundige titler på bøkene sine, og barna digger det! Som voksen kan det dog være litt vanskelig å henge med i svingene når barna skal ha «den boka som kom etter Luridiumstyven«, så vi har satt alle bøkene i riktig rekkefølge – så slipper du å komme hjem med feil bok.

Bok 1: Luridiumstyven

William Wenton oppdager at han ikke er som alle andre. Riktignok har han alltid lurt på hvorfor familien hans har dekknavn. Og hvorfor han er ualminnelig god til å knekke koder. Og hvorfor bestefaren forsvant sporløst i Londons undergrunn for åtte år siden. Men det er først når han løser Umuligheten, verdens vanskeligste kode, og blir sendt til Senter for Posthuman Forskning, at livet hans tar en ny og uventet retning.

Sakte men sikkert begynner han å avdekke familiens hemmeligheter. Og plutselig haster det med å finne bestefaren som forsvant på mystisk vis i Londons undergrunn for åtte år siden.

Bok 2: Kryptalportalen

William er tilbake på Institutt for Posthuman forskning. Her er alt annerledes; det er vakter overalt, portforbud og strenge regler. Grunnen er at Abraham Talley holdes nedfryst i kjelleren, men det er noe som ikke stemmer. Hvem er den mystiske damen som prøver å kontakte William om natta? Hva skyldes de plutselige anfallene William har begynt å få? Og hva i huleste er en kryptalportal?

William og Iscia står overfor mørke krefter de ikke ante omfanget av, og de begir seg ut på en farefull ferd i jakten på luridiumets hemmeligheter.

Bok 3: Orbulatoragenten

Først slutter Big Ben å slå.
Så dukker den mystiske Orbulatoragenten opp.
Hvorfor vil han ha tak i William?
Og hva er egentlig en orbulator?

Mørke hemmeligheter og tilsynelatende umulige koder sender William ut på nok et farlig eventyr.

Bok 4: Apokalypsegeneratoren

William og Iscia sendes til Sahara for å hjelpe Avdeling for Umulig Arkeologi med en utgraving. En mystisk kule har landet midt i ørkenen, og bare William kan løse koden som åpner den. Men hva skjer hvis han klarer det? Kan kula utløse en katastrofe?
Gamle familiehemmeligheter og koder fra verdensrommet setter William på sporet av en dommedagsmaskin av apokalyptiske dimensjoner.

Bok 5: Kaosparalysatoren

Noe er galt på Senter for Misinformasjon. De nye vaktobotene har tatt over kontrollen. William ser ingen annen løsning enn å rømme derfra, sammen med kodepyramiden, det eneste våpenet som kan stanse Abraham Talley. Men Londons gater er farlige, vaktobotene er i hælene på ham og Abraham Talley puster ham i nakken. William trenger hjelp fra gamle venner og nye fiender for å få pyramiden i sikkerhet. Men vil han klare det før det er for sent?

Kaosparalysatoren er femte bok i serien om William Wenton. Hemmeligheter fra fortiden avsløres, vennskap settes på prøve og kampen mot de onde luridiumskreftene er hardere enn noensinne i denne uhyre spennende femteboka.

Kjøp bøkene om William Wenton her

Hvem er Bobbie Peers?

Forfatterfoto: Bobbie PeersHvem er mannen med det eksotiske navnet? – Jeg er født i Afrika, men har vokst opp i Sandnes. Jeg gikk ut av London International Film School i 1999 og flyttet til Bergen. Nå bor jeg på Sotra og har tre barn. I tillegg til film, har jeg også drevet mye med tegneserier.

For syv år siden begynte jeg å skrive på et filmmanus. Det ble større og større. Etter hvert skjønte jeg at jeg aldri kom til å klare å lage den filmen. Det ville bli for dyrt. Så meldte tanken seg om å gjøre det om til en bok. Jeg har lenge følt at jeg har hatt en liten forfatter i magen. Ikke filmforfatter, men bokforfatter. Men hele tiden hadde jeg en stemme i hodet som sa at jeg skulle holde meg til film.

Da jeg endelig begynte å skrive bok, oppdaget jeg at det var bare min egen fantasi som begrenset meg. – Jeg la de første 50 sidene over på Kindle-brettet mitt og ba datteren min, Michelle på elleve, om å lese. Jeg sa ikke at det var jeg som hadde skrevet det. Den neste timen vandret jeg rastløst rundt på kjøkkenet. Var faktisk genuint nervøs. Snek meg av og til bort til rommet hennes og tittet inn for å se om hun hadde lagt brettet fra seg, men hun satt og leste hver gang jeg tittet inn.

Da hun ropte på meg, løp jeg inn på rommet. Hun så litt sur ut, og jeg trodde at hun ikke likte det. Men det første hun sa var: Hvor er resten? Hun ville lese videre og synes det var kjempespennende. Så ga jeg det til nabojenta som er litt eldre (14). Hun også digga det. Først da tenkte jeg at dette var noe jeg kanskje kunne sende til et forlag.

Les også: Bokslukerne elsker Luridiumstyven

Altoppslukende sommerlesing!

Mina Lystad tar oss med til sommeren 1995 og til byen Ringaryd i Tordivelen flyr i skumringen. En bok for omtrent alle!

Sommeren 1995 var jeg mer i den fiktive byen Ringaryd i Småland, enn jeg var på hytta i Grebbestad. Da jeg lå på mormors gamle solseng kjente jeg gresset fra hagen i Selandergården under føttene mine, da pappa fortalte om krabbene ved brygga tenkte jeg mer på den siste telefonsamtalen fra Julia Andelius og da jeg pusset tennene så jeg for meg brevene fra Andreas til Emilie istedenfor mitt eget speilbilde. Jeg lette etter den blå Selandriaen i mormors blomsterbed, romsterte på loftet etter en egyptisk skulptur og myste konsentrert utover hagen når dagen dro seg mot kveld for å se om jeg kunne skimte en tordivel.

Tordivelen flyr i skumringen kun 49,- 

Med Maria Gripes Tordivelen flyr i skumringen åpnet det seg en ny måte å lese på for meg. Så altoppslukende, så drivende og så gripende var den at den festet seg i alt. Nesten seigt la den seg rundt alt jeg tenkte på, alt jeg så og alt jeg gjorde.

Sommeren 1995 var vevd sammen med Annika, Jonas og Davids sommer, uansett hva jeg fylte tiden med de åtte ukene ferien varte. Jeg ville bare være sammen med dem hele tiden, enda så ulidelig spennende og innimellom uutholdelig skummelt det var.  Boka var en av de aller første bøkene som festet seg og som sitter fast, fremdeles. På en sånn måte som bare de aller beste bøkene gjør.

Tordivelen flyr i skumringen anbefales varmt til alle som vil lese spennende bøker med tragiske kjærlighetshistorier og historiske detaljer med overnaturlige hendelser når de er på sommerferie. Som bør være omtrent alle, spør du meg.

God lesing og god sommer!

Mina

Nørd og Fake

Mina Lystad er aktuell med romanen Nørd og Fake. 

Les mer 

Marie er klønete, og skulle ønske hun var like pen og kul som Heddy i klassen. Heddy har tusenvis av følgere, og vet hvordan man setter opp håret så det ser dødsfint ut. En dag bestemmer læreren at alle må prøve å skape et internettfenomen. Marie legger ut videoer av hvor klønete hun er, og gjør plutselig stor sukess. Alle ler av henne, men på en annen måte enn før – Marie har blitt populær. Men er det verdt det?

Fake

Marie skjønner at det er det saftigste sladderet som funker i skoleavisen, og pynter på sannheten i intervjuet med skolens kjekkeste gutt, Tarjei. Også i skolegården blir fake news big news, og Marie må stå for valgene hun har gjort, samtidig som hun må tørre å tro på seg selv.

Les mer 

Det er lett å bli hekta på Mina Lystads barneroman om fake news og fjortiskjærlighet. Noen bøker er nesten umiddelbart vanskelige å legge fra seg. Du vet, når du blir liggende litt til, og bare litt til, og enda litt mer, selv om øyelokkene blir tyngre og tyngre, og du vet at du burde ha slukket lyset for lengst. Det er bare å la seg rive med.

Marie Kleve, Dagbladet