Å kysse en ørken. Å kysse en myr.

Det finnes mange gode forfattere i Norge, ikke alle er opprinnelig norske. Samlingen Å kysse en ørken. Å kysse en myr er akkurat lansert på litteraturfestivalen på Lillehammer og får slående god omtale og anmeldelse i Aftenposten.

Tekst: Benedicte Treider

Denne boka inneholder dikt og prosa fra tretten kraftfulle og viktige forfatterstemmer med opprinnelse fra blant annet Aserbajdsjan, Egypt, Irak, Eritrea, Syria, Libya, Tsjetsjenia og Iran. Tekstene gir et bilde av verden i dag. Ikke et tabloid og entydig bilde, men et sammensatt, sprikende, ofte vondt, ofte godt bilde.

De tretten forfatterne har kun to ting til felles: De har opplevd å bli forfulgt i hjemlandet på grunn av det de skriver, og de har alle som følge av dette kommet til Norge som kvoteflyktninger og fribyforfattere. Dette skriver redaktør Johanne Fronth-Nygren i forordet, som også er vel verdt å lese.

Det ble en sterk lansering av boka, der alle forfatterne kom til orde, der alle leste sine egne dikt på sitt eget språk – mens gjendikteren deres leste på norsk. Det norske blir forresten også på ulike måter betont i boka og av forfatterne. Den anerkjente libyske forfatteren Ashur Etwebi sa til meg at han nok fascineres av den frosne, norske vinteren, men han elsker den røde, libyske ørkenen. Eritreiske Haile Bizen Abraha som for øvrig har fått oversatt Torbjørn Egners Karius og Baktus til tigrinja for at tannpussfortellingen skal nå barn i Eritrea, skriver med et skarpt blikk og lun humor i «Immigrantens appetitt»:

Om du ser vidåpne vinduer
så er det nettopp her jeg bor.

For matlaging er vår lidenskap
og tradisjonen er krydret.

Blaff av lukter driver omkring
og rammer naboene.

For vi også er tilpasset den odøren
og fyller nabolaget med vellukt.

Noen klyper ingredienser for å piffe opp
Smaken av Norge, okei?

Ingunn Økland anbefaler altså boka over to sider i Aftenposten:
«Alle disse forfatterne har dramatiske livshistorier som på forbilledlig vis er presentert i egne biografiske tekster av redaktøren Johanne Fronth-Nygren». Det er bare å lese!

Les også: «Se alt, vær så snill». Forord av Johanne Fronth-Nygren.

Filed under Møt redaktørene

Ramler inn i bøker. Ring letemannskapene om dere ikke ser meg på noen timer. Sitter da antakelig fast i en fortelling.