Å kvitte seg med ting

Elsker jeg den? Bruker jeg den? Ville jeg kjøpt den igjen? Hva ville jeg betalt for en tilsvarende ny? Disse enkle spørsmålene er fine å stille seg hvis du lurer på om det du har i hendene skal få bli i huset eller ei. Her er flere ryddetips fra Yngvar Andersen og Liv Loftesnes.

Yngvar Andersen og Liv Loftesnes fikk nok av rotet, letingen og hverdagskaoset hjemme. Sammen med barna satte de i gang en storrydding i huset og kvittet seg med halvparten av tingene sine. I boka De beste tingene i livet er ikke ting, deler de sin erfaringer og gir gode tips til hvordan du kan gå frem.

Kjøp boka her

Mer tid til det som er viktig. Mer overskudd. Mer mening. Og fremfor alt: Mindre leting, rot og kaos. 

5 gode råd for å komme i gang med ryddinga

Slik blir det lettere å ta farvel

Tekst: Liv Loftesnes

♥ Av alt vi har gjort for å kvitte oss med ting, har dette vært det mest effektive: Sett en romslig eske eller boks på et sted du ofte går forbi, for eksempel i gangen eller på vaskerommet. Dette er utboksen din. Hver gang du ser noe i huset som du ikke vil ha lenger, ikke trenger eller ikke liker, legger du det i utboksen. Lag deg en deadline for når utboksen skal tømmes og tingene skal selges, gis videre, leveres til gjenvinning eller kastes. Vissheten om at du har en angrefrist, gjør det lettere å legge ting oppi. Erfaringen vår er at ting som først har havnet i en utboks, høyst sannsynlig hører hjemme der.

♥ Den populære, japanske ryddeguruen Marie Kondo anbefaler kun å beholde ting som gir deg glede når du holder det i hendene. Ifølge henne skal du kvitte deg med alt annet. Med tanke på at de fleste hjem også inneholder ting som støvsugere, feiebrett og drill, vil vi nok anbefale å tilføye «eller er veldig praktiske å ha». Men de umiddelbare følelsene en ting vekker hos deg, gjør det helt klart lettere å avgjøre om den har betydning i livet ditt.

♥ Lag deg et mantra eller tre som du kan bruke når du vil kvitte deg med noe. «Det er bare ting» har vært vårt mest brukte fordi det har minnet oss om hvor uendelig lite en gjenstand betyr i forhold til alle de viktige «tingene» i livet.

♥ Når du først skal gjøre jobben med å kvitte deg med ting, så gjør den skikkelig. Sett i gang når du er på topp, både i hode og kropp. For meg har det vært helt ideelt å ta en kjapp løpetur på en halvtimes tid før jeg setter i gang med minimeringen. Da får jeg tid til å mentalt innstille meg på det som venter, i tillegg til at fysisk aktivitet i forkant gir et høyere tempo når jeg først er i gang. Yngvar liker å høre på radio, podcaster eller å skru gamle U2-låter på full guffe når han kaster seg ut i sorteringen, mens jeg trenger stillhet for å tenke.

Filed under Diverse
Author

Kommunikasjonssjef i Aschehoug Litteratur. Jobber med PR og kommunikasjon i egne kanaler.