5 grunner til å lese Paasilinna

Paasilinna

Av og til finnes det ikke noe bedre enn å lese en helt absurd, morsom bok – som for eksempel finnen Paasilinnas unektelig humoristiske bøker. «Alle elsker Paasilinna» sier vi i forlaget – og det må jo stemme, når hele 7,5 millioner lesere har funnet frem til dette universet!

Humor til tross: «Få kan skrive så gøyalt om alvorlige ting som finske Arto Paasilinna», skrev Anne-Lise Johnsen i sin anmeldelse av Kollektivt selvmord i Fredrikstad Blad. Nå er fem av bøkene kommet ut i ny og fargerik design. Flere kommer. Og designet – det er det Nils Olsson som står for!

De hengte revenes skog

EDe hengte revenes skogn fantastisk historie om en offiser og en forbryter som gjemmer seg i dypet av de finske skoger, og hvor en eldgammel skoltesamekjerring og to svenske luksus-prostituerte spiller viktige roller. 

Oiva Juntunen er yrkesforbryter og for øyeblikket den lykkelige innehaver av et titalls kilo gull. Etter et vellykket kupp ble Hemmo Siira, hans medsammensvorne, fengslet – men selv lever han et bekymringsløst luksusliv. Det nærmer seg imidlertid dagen for frifinnelse og Oiva kjenner at han begynner å bli engsteldig. Hvordan vil Hemmo Siira, som allerede har drept flere mennsker, reagere når han skjønner at han har gått glipp av sin andel?

Juntunen flykter til den finske ødemarken, som viser seg å slett ikke være så helt øde. Men er Hemmo Siira på sporet?

Herlig finsk røverhistorie – Anne-Lise Johansen i Fredrikstad Blad

Verdens beste bygd

Verdens beste bygdEn fantasifull og humoristisk historie om kirkebrenneren som bygger kirker for å gjøre bot.

Asser Toropainen ligger på dødsleiet med dårlig samvittighet etter å ha satt fyr på flere kriker. Nå vil han at barnebarnet Eemeli skal gjøre opp for hans synder ved å grunnlegge Dødskirkestifelsen og bygge en kirke som kompensasjon for de som er brent. Den fantastiske kirken i Sotkamos utmarker lokker til seg alle slags mennesker, og etter hvert utvikler det seg et underlig lite samfunn der.

… slår et slag for folk som tør tenke selv – KK

Harens år

Harens årSjarmerende historie om journalisten Vatanen og om hvordan en liten hare kan redde et helt liv.

Vatanen og hans fotograf er ute på oppdrag et eller annet sted i Finlands dype skoger. Plutselig hopper en liten hare ut i veien foran bilen. Vatanen går ut av bilen for å se hvordan det har gått. Han finner haren, som merkelig nok bare er lettere skadet, og i samme øyeblikk tar han den store avgjørelsen om å vende ryggen til hele sitt borgerlige liv. Fotografen gir snart opp å vente. Vatanen og haren vandrer rett inn i ødemarken.

Dette er starten på et vanvittig eventyr, med bl.a. en overarbeidet bulldozerfører som går amok, en skogbrann og en blodtørstig bjørn.

Et humoristisk mesterverk – Fredrik Wanderup i Dagbladet

Kollektivt selvmord

Selvmordskandidatenes vanvittige reise, i luksusbuss, på vei mot «dødsriket». 

Det hele begynner en midtsommeraften da den mildt sagt deprimerte direktør Rellonen etter ytterligere en konkurs (den fjerde) er på vei inn i en låve for å skyte seg.
Der oppdager han offiseren Kemppainen, som er ute i samme ærend, og allerede er i ferd med å feste repet sitt til en bjelke. De blir begge distrahert fra sine planer. Etter en lang nattlig diskusjon
med sprit og badstue, konkluderer de med at det sikkert er mange andre som også tenker det samme. De legger en plan, de vil samle alle selvmordskandidatene fra hele landet til et stort seminar.

Etter det særdeles vellykkede seminaret planlegger de sitt livs (siste) reise.

Få kan skrive så gøyalt om alvorlige ting som finske Arto Paasilinna – Anne-Lise Johnsen i Fredrikstad Blad

Den elskelige giftblandersken

Den elskelige giftblanderskenEn søt og herlig historie om damen som en dag får nok, og bevæpner seg med en giftsprøyte … 

Hun er en fin dame, den 77-årige oberstinnen Linnea Ravaska. Rolig, snill og litt sprø lever hun et tilbaketrukkent liv på sitt lille røde torp i skogen. Men idyllen er falsk, livet hennes er et mareritt. Hver måned når pensjonen utbetales, kommer hennes kriminelle fostersønn og hans kompiser for å hygge seg med hennes penger. De drikker og spiser, tar badstue, slår i stykker ting, dreper smågriser og katter.

Til slutt blir det for mye for oberstinnen. Hun tar saken i egne hender.

Elegant, burlesk og syrlig liten sak fra en av Finlands aller fremste humorister – Sindre Hovdenakk i VG

Vi gir bort fem eksemplarer av pockene!

Hvilken vil du ha? Vi trekker de heldige vinnerne blant de som legger igjen en kommentar under!