100 varianter av pepperkake

av

S

elveste bakemester Morten Schakenda står bak årets mest julete bakebok. I Morten Schakendas pepperkakebok lærer du ikke bare å lage pepperkaker – men får bakerens beste triks og tips til alt som handler om pepperkaker.

Morten Schakendas pepperkakebok inneholder i alt 100 forslag til hva du kan lage og bygge av pepperkakedeig. Som dette her for eksempel:

Oppskrift på pepperkakebiscotti

  • 550 g hvetemel
  • 4 ts bakepulver
  • 2 ts ingefær
  • 1 ts kardemomme
  • 250 g sukker
  • 100 g smør, romtemperert
  • 1/2 sitron og 1/2 appelsin (saft og skall)
  • 4 egg
  • 100 g tørket mango
  • 100 g tørket papaya
  • 100 g pistasjnøtter

 

Bland mel, bakepulver, sukker og mykt smør i en bakebolle. Tilsett saft og skall fra sitron og appelsin. Husk at når du river skallet er det bare det ytterste som Morten Schakendas pepperkakebokskal være med, det hvite under skallet gir en bitter smak. Bland inn de lettpiskede eggene litt etter litt. Til slutt elter du inn nøtter, mango og papaya. Bruk gjerne en saks til å klippe mangoen og papayen i biter. Papayaen kan bli litt seig når den tørker, men den smaker godt, og sammen med pistasjnøttene er det fine julefarger.

Deigen skal være en fast masse som du pakker i plastfolie og legger i kjøleskapet. Deigen kan virke litt løs eller klissete, men pakk den inn i plastfolie og la den få et opphold i kjøleskapet før du ruller tykke pølser. Pølsene skal være like lange som stekebrettet. Klem pølsene litt flate, til de er ca. 5–6 cm brede og 2 cm høye.

Legg bakepapir på stekebrettet som du setter midt i ovnen. Stek kakene på 175 grader i 20–30 minutter. Kakene skal stekes til de er tørre, men de skal ikke være mørke på toppen. Skru heller ned varmen eller dekk kakene med bakepapir de siste minuttene. Ta kakene ut av ovnen og skjær dem i fine stykker, ca. 2 cm brede mens de fortsatt er varme. Biscotti skal etter tradisjonen være skåret på skrå. Hvis de virker fuktige, kan du sette kakene i ovnen noen minutter på svak varme etter at du har skåret dem i skiver. La kakene ligge på rist og tørke før du legger dem i en glasskrukke eller i en kakeboks.

Denne oppskriften gir mange deilige pepperkakebiscottier, men kakene er så gode at det kan være smart å lage en dobbel porsjon. Kakene holder seg lenge, og en glasskrukke med pepperkakebiscotti er en super jule- eller førjulsgave. Det største problemet er egentlig, uansett hvor stor porsjon du lager, at kakeboksen plutselig er tom.

Tekst og oppskrift er  fra boka

Boka kan du kjøpe her