10 tips til en (nesten) stressfri jul

10 tips til en nesten stressfri jul

Julen er egentlig en fin tid. Ja, jeg syns faktisk det. Jeg liker desember. Jeg liker å fylle huset med lys, pepperkake-duft og Hanne Kroghs julesanger. Ingen kan synge julesanger som Hanne Krogh.

Tekst og foto: Marte Frimand-Anda / CasaKaos

Julen er en fin tid, så lenge forberedelsene foregår på mine premisser. Forventning, tradisjon og julekos skal barna mine få massevis av. Men ikke på bekostning av en sur og sliten mamma med hodepine og lavt blodsukker.

Her er mine ti tips til hvordan du kan få en stressfri jul, og likevel komme ut av det med æren i behold:

1 Dropp julekortene.

Eller send de i januar. Eller enda enklere – send felleskort på Facebook. Litt upersonlig, men helt innafor. Og helt ærlig, husker du virkelig hvem du fikk julekort av i fjor? Hadde du merket det dersom noen hadde manglet?

2 Kjøp julekakene.

La barna få sprute litt melis og feste noen nonstopp på de ferdigkjøpte pepperkakene. Det er uansett pynten som smaker best.

10-tips-til-en-nesten-stressfri-jul-2

3 Kjøp julegaver på nett

Gå gjerne flere sammen og gi færre men større gaver. Så får barna noe de virkelig ønsker seg i stedet for en hel haug med små dingser som aldri blir lekt med eller brukt. Man trenger ikke gi én gave fra storebror, én fra lillesøster, én fra mamma og pappa, én fra onkel, én fra tante, én fra katten og én fra kanarifuglen.

→ Les også: Kjøp alle julegaver på ett sted. Ja, det er mulig! 

4 La barna lage gavene selv

Sett ungene til å lage gaver til besteforeldre. En skeiv dorullnisse og en skjeløyd engel er nettopp sånne gaver som får bestemor og bestefar til å tørke tårer under gaveoppakkingen på julaften. Og mens barna lager gaver, kan du slappe av i sofaen med mobilen og en boks julekaker. Det fortjener du.

10-tips-til-en-nesten-stressfri-jul-4

5 Dropp rundvasken

Til nød kan du løpe over gulvet med støvsugeren. Det er ingen andre enn deg selv som bryr seg om de små kaninene i hjørnene. Spar dem til januar. Spray litt Jiff på gardinene og sett skåler med grønnsåpe under sofaen, så lukter huset nyvasket. Dessuten, med kun to timer dagslys i døgnet, er det ingen som legger merke til de møkkete vinduene uansett.

6 Overlat pynting av huset til barna

Det blir kanskje ikke like fint, men spiller det egentlig noen rolle?

10-tips-til-en-nesten-stressfri-jul

7 Kjolen du brukte i fjor, passer sikkert i år også

I hvert fall hvis er like lur som meg og kun investerer i julekjoler med empireliv. Du vet, sånne kjoler med livet helt oppe under armene, slik at du kan spise så mye du vil uten at den strammer over magen. Du kan til og med være høygravid i de kjolene.

8 Kjøp hel- og halvfabrikata og pimp opp maten hjemme

Kjøp ferdig waldorfsalat, hell i en bolle og pynt med druer og hakkede valnøtter. Kjøp ferdige medisterkaker og fres dem i panna med masse godt smør og litt salt og pepper. Ingen kjenner forskjell på Noras ferdige rødkål og hjemmelaget. Sånn egentlig.

9 Be gjestene ta med mat

Be svigers ta med ribbe på julaften. Be gjestene på 1. juledag ta med en ting hver. Gjerne rester etter julemiddagen. Spleisefest er den beste festen. Spesielt for vertinnen.

10-tips-til-en-nesten-stressfri-jul-3

10 Og til slutt: senk skuldrene, slapp av og pust med magen

Det går bra. Det er ingen fare om du ikke rekker alt. Jeg er sikker på at naboen din henger etter og kjenner på panikken hun også. Selv om hun smiler og vinker fornøyd når hun ser deg i oppkjørselen.

Og husk, du MÅ ingen ting. Bruk heller denne flotte førjulstiden på noe meningsfullt. Som å se julefilmer på tv-en, både med barna, og med kjæresten etter barna har lagt seg. Som å spise deg kvalm på marsipangriser, kaste snøball på barna, kysse kjæresten din, spise Grandiosa til middag minst én dag i romjula og ligge i sofaen med beina høyt, med levende lys på bordet, pepperkakeduft fra den åpne kakeboksen fra Bertha og Hanne Krogh på høyttalerne.

Det er det som gir ekte juleglede.