10 råd til bestefar – fra bestefar Vegard Vandvik

Bestefarboka

Hør på bestefar! sier Vegard Vandvik. Han er selv bestefar og har utgitt Bestefarboka – en klok og varm bok om alt bestefar kan finne på sammen med barnebarna. 

For ugla.no har bestefar Vandvik nå satt samme ti tips til andre bestefedre der ute:

  1. Du har mye mer å by på enn du tror! Du har kunnskaper, evner, egenskaper, interesser og spennende historier du kan dele.
  2. Du har verdifulle ressurser som foreldrene har knapphet på: tid, erfaring og tålmodighet.
  3. Du har flere gleder og vitaminpiller å finne enn du har oppdaget. Vent ikke for lenge. Begynn med babyen før damene kaprer den – kom i gang!
  4. Selv om du har et avstandsforhold til dine barnebarn, kan «litt tid» være som en juvel å ta vare på for et barn.
  5. Hvilken rolle ønsker du at de skal ha i ditt liv – og du i deres? Tenk gjennom og avklar hvilken plass du vil holde av til dine barnebarn. Ta et bevisst valg!
  6. Du kan ha mange roller: være en seer, lytter, trøster, hjelper, støttespiller. Barnets viktigste supporter. Og medvandrer. Selv om dere bor langt fra hverandre.
  7. Sammen med barnebarnet kan det oppstå mange gulløyeblikk som du kan nyte leeenge etterpå. De kommer når du minst aner det.
  8. Det er mye som kan være gull verdt også for en bestefar! Ord, klemmer, lek, latter, delte hemmeligheter og situasjoner.
  9. Barna har energi og gir energi, de utfordrer oss og bidrar til å holde våre små grå og kroppen vår i vigør. De gir mer mening i vår siste livsfase.
  10. Mange av oss har våre prosjekter som vi forsvinner ned i. Med litt planlegging og økt bevissthet er det kanskje en idé å gjøre litt større plass til barnebarna også?